Cezara Tanase


















Desen realizat de o mica pictorita din clasa a IX B

Texte de Larisa Zoe Badoiu

Singuratatea ne incatuseaza zborul…

Traim intr-o lume complexa ale carei valori se rezuma la cantitate si nu calitate. Mintea nostra e treptat asociata cu cea a unui robot. Ni se dicteaza ceea ce trebuie sa facem, ni se impune ceea ce gandim si ceea ce simtim este lipsit de valoare. Sensibilitatea este inlocuita de o masca ce ar trebui sa ne protejeze de noi. Orice urma de vulnerabilitate este folosita impotriva noastra si suntem perceputi prin ceea ce facem si pentru cat de bine ne supunem. Suntem subjugati unei metamorfoze continue care ne rapeste identitatea. Si unde ne-a adus totul? Suntem singuri…Intr-o lume in care fiecare este pentru el, ne este greu sa avem incredere in fortele proprii. Aripile ne sunt taiate dinainte sa creasca macar. Suntem sclavii atator tehnologii moderne si ai globalizarii si orice idee originala este catolagata drept egoism si spirit impotriva miscarii de haita. Toti suntem ghidati spre acelasi loc, pe aceeasi cale, cu aceleasi mijloace. Valoarea umana in ziua de astazi, este usor, usor redusa la nulitate. Ignorand parca ani grei de istorie, omul este tratat cu superficialitate si complexitatea lui reiese doar din ceea il diferentiaza si de animale-ratiunea. Schimbarea ar trebui sa inceapa cu fiecare dintre noi, dar foarte putini reusesc sa-si pastreze o linie dreapta, o cale diferite de cea a celorlalti. Majoritatea se complace in concepte moderne fara sens care au dus la degradare. Frumusetea tehnologiei nu consta in distrugere, frumusetea tehnologiei consta in beneficii si dezvoltare…
Ganditi-va putin!

Strop de intelepciune!

“Nu exista suferinta mai umilitoare si nici manie mai adanca decat sa fii comic pe dinafara si tragic pe dinauntru.”
“A gandi inseamna a te inalta.”
“Gandirea nu este decat un suflu, dar acest suflu misca lumea.”
“Gandirea mea este o lume ratacind prin infinit.”
“Gandirea este dreptul sever al vietii.”
“Gandirea este o incrucisare de drumuri necunoscute”
(maxime culese de Victor Hugo)
Gandirea ne ingenuncheaza sufletul si inima, ne inrobeste spiritual si ne infraneaza visarea. (creatie proprie

De aici…

Stateam de obicei intr-o nepasare totala. Credeam pe atunci ca singurul lucru care mi-a ramas era acel nesfarsit. Acel sentiment de siguranta pe care mi-l conferea locuinta mea ascunsa. Eu si gandurile mele inchise acolo, visele mele limitate la absurd, doar acolo stateam… Priveam cateodata lumea, prin gaura facuta de un greier in pamantul ce-mi tinea de cald. Avea uneori o imagine trista, parca scufundata in oceanul cerului. Treceau din cand in cand oameni grabiti, dar eu… eu stateam in loc si doar ma uitam, traind prin ei. Ca un copil care a vazut o jucarie frumoasa, dar se gandeste ca alti copii mai instariti decat el, o vor cumpara. Parca cerseam prin aer sa ma descompun in mii de particule si vantul sa ma poarte pe aripi de foc spre tarile acelea…in care nimeni nu a patruns fizic, ci doar cu mintea sau uneori cu o inima bolnava, plictisita sa mai bata pentru nimicul cotidian. De aici, din acest loc luminat de noapte, ma intorc spre alta dimensiune. Ma rasucesc in aer si zbor in apa. Toata amintirea a ceea ce vreodata am fost se va transfigura in cenusa a ceea ce vreodata vom fi…

Incursiune in literatura…

“Anii mei tineri au sunat a cantec, dar am trecut pe langa ei cu dragostea de mana si am ramas cu mana intinsa ca a regelui Lear. Mi-e sufletul ca tufisul Paiurului pe coasta Marii Negre: numai ghimpi curbi care-au incununat odata fruntea lui Hristos. A trecut o ploaie de primavara si s-a tesut in zare braul frant de matase al curcubeului; cu el imi incing mijlocul si ma duc.”
Ionel Teodoreanu- “Lorelei”


“Hai inapoi! Daca n-o sa-ti placa tigara, am sa-ti aduc o narghilea, sa fumezi dimineata pana seara, in varful patului, ca sultanii. Şi daca dupa ce fumezi are sa-ti fie somn, am sa-ti cant incet un cantec pe care nu l-ai auzit niciodata, nu-l ştiu inca, dar il simt in inima mea; un cantec despre o fata proasta care nu crede in alta fericire decat sa-ti fie sclava. Şi daca dupa ce ai sa te trezeşti are sa-ti fie frig, am sa-ti iau mainile intr-ale mele şi am sa le incalzesc cu rasuflarea mea. Şi daca are sa-ti fie dor de mine, am sa-mi lepad veşmintele şi am sa ma lipesc de tine, atat de cuminte sau de nebuna, cat ai sa vrei tu.”
Radu Tudoran-“Fiul risipitor”


Messenger-comunicare sau dizolvarea limbii romane?

In zilele noastre inovatiile aduse de Internet sunt din ce in ce mai apreciate si indragite de catre adolescenti si nu numai. O parte a ceea ce inseamna Internet, o reprezinta Messengerul, acest “virus” fara de care tinerii din ziua de astazi nu traiesc. Fie ca e vorba de amuzament sau discutii serioase, acest fenomen le acapareaza mintea si ii transforma in niste papusi teleghidate. Ajung sa piarda noptile in fata computerului si randamentul la scoala este considerabil scazut; sa nu mai vorbim despre problemele de vedere, dar si a durerilor de cap datorate unor lungi expuneri la radiatiile monitorului. Cautand o comunicare mai rapida, insa, acest fenomen a declansat un altul de factura lingvistica. Tot mai multi tineri folosesc diverse metode de prescurtare a cuvintelor modificand substantial elemente de limba. Folosirea excesiva a cuvintelor englezesti si dezinteresul total manifestat fata de limba romana este o alta componenta a Maniei Messenger. Tot mai des aud expresii de genul : ”Stai, care era cuvantul in romana?” sau “Nu stiu ce zici tu, dar ar fi mai cool daca…” si multe altele. Mai rau este ca am adoptat o mare parte si le-am inclus in limba, dovada realizata de DOOM 2. Lucrurile din ziua de astazi nu mai sunt frumoase sunt dandy, o incapere nu mai este plina, e full, o persoana nu mai arata bine, e fresh, nu se mai fac ciorne, se fac draft-uri si multe asemenea cuvinte care aveau un corespondent mult mai placut in limba romana. Cred ca toate scrierile noastre stau marturie ca avem una dintre cele mai frumoase limbi. Nu putem irosi aceasta comoara si sa o dizolvam pentru miraje trecatoare. Puritatea si eleganta limbii romane poate fi greu exprimata in cuvinte profane. Atatea imnuri i-au fost inchinate si toate inimile batand la unison, batand romaneste, daca nici acest lucru nu sensibilizeaza atunci traim un regres si e cel mai rau…ca nu facem nimic, suntem martorii unei degradari si doar privim… Sa analizam putin… 
Scurta lista de abrevieri :

K=ca
Cmz?=ce mai zici?
Bn=bine
My=mai
 Q=cu
nush=nu stiu
nb=noapte buna
dc=de ce?
 Pls=please
Ttyl=talk to you later
 rpd=repede
ata=asta
 Cmf?=ce mai faci?
Ji=si
Vb=vorbim
ete=este

Punctuatie: apostrof=cratima

Sa facem haz de necaz  

*Copilul il intreaba pe tatal sau: -Tata stii sa scrii pe intuneric? -Nu stiu, dar voi incerca. -Atunci eu sting lumina si tu imi semnezi carnetul de note.

*La inceputul secolului XX se duce Goleal la ghicitoare. -Din cauza ta vor muri multi oameni nevinovati si altii vor ramane fara casa. -Pleaca Golea suparat, cand vede un copil pe sinele de tramvai, gata sa fie calcat. Sare Golea repede si il salveaza. -Cum te cheama puisor? intreaba Golea -Adolf. Adolf Hitler…

*-Ce mai e nou pe la scoala fiule? -Nimic, mi-au prelungit contractul pentru clasa a IX-a.

*In epoca de piatra, Golea la scoala. Deodata, in scoala se aude un urlet.
-Golea, ce ai de urli? Il intreaba profesoara. -Ma iertati doamna profesoara, dar mi-a cazut fituica pe picior.

Apreciere

 
Anul scolar 2006- 2007 a fost cu siguranta un an foarte bun pentru Colegiul National Nicolae Titulescu. Am aplicat pentru a obţine Certificatul de Şcoala Europeană şi am reuşit. Ministrul educaţiei, cercetării şi tineretului, domnul Cristian Adomniţei, a premiat cele 60 de şcoli câştigătoare la a IV-a ediţie a concursului „Şcoala Europeană”, în cadrul unei festivităţi organizate la Opera Româna din Capitală. Liceul Teoretic Nicolae Titulescu a ocupat locul 8 , in competitia in care s-au acordat 60 de certificate Scoala Europeana si in care au aplicat 159 de scoli din tara. Certificatul este valabil timp de trei ani, după care şcoala trebuie să concureze din nou pentru a reintra în posesia lui. Fiecare unitate de învăţământ a primit şi un premiu în valoare de 4.500 RON. Evaluarea celor 159 de şcoli înscrise în concurs s-a realizat după următoarele criterii: coerenţa activităţilor de cooperare europeană cu politica generală a instituţiei şcolare, integrarea activităţilor de cooperare europeană în programul curent al şcolii, varietatea grupurilor de vârstă implicate în activităţi, continuitate şi constanţă în activităţi, strategie şi modalităţi de evaluare şi diseminare, calitatea parteneriatelor.
Am derulat doua proiecte europene Comenius. Unul dintre proiecte “ Dezvoltarea durabila intr-o societate europeana moderna, in special pe tema tineret , democratie si mediu”, cu parteneri din Suedia, Spania, Polonia, Ungaria , a fost un prilej pentru mobilitati si anume: vizita directorilor Daniela Mircea si Mihaela Diaconescu, in Epila, Spania- 19-24.05.2007 , schimbul de profesori – in Polonia si  participarea a opt elevi  la competitia de recitare in limba engleza organizata in Gyor, Ungaria; cei  8 elevi participanti la Competitia Internationala de Recitare in Limba Engleza s-au intors cu premii.
Proiectul  lingvistic“ Prin drama si muzica spre drepturile copilului ”cu o scoala partenera din Jonava, Lituania, a implicat 15 elevi din scoala noastra si o echipa de proiect formata din 12 profesori si a prilejuit  vizita in Lituania, Jonava, a echipei de teatru precum si a trei profesori.
In cadrul Programului  Comenius 2.2.C, doi profesori au beneficiat de burse individuale, in Malta, respectiv, Slovenia, un alt profesor beneficiind de o bursa oferita de Consiliul Europei , in colaborare cu Consiliul Britanic –Pestalozzi in Marea Britanie. Directorul scolii Daniela Mircea a realizat o vizita de studiu in cadrul Programului European Arion, in Malta.
Scoala s-a inscris in Programul eTwinning al Uniunii Europene , care faciliteaza legaturi dintre scoli prin intermediul internetului si a identificat parteneri din Spania si Portugalia pentru dezvoltarea de programe bi- si multilaterale in cadrul programului Lifelong Learning. Au fost create premise pentru initierea unui nou proiect multilateral, doi profesori: Mihaela Diaconescu si Andreia Pascu, urmand sa participe incepand cu 19 ianuarie, la vizita pregatitoare din Italia.
Liceul a fost implicat, prin directorul adjunct, in Programul “ Parteneriat cu societatea civila”, derulat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile ( FDSC) in parteneriat cu Parlamentul Romaniei si in  Proiectul “ Intarirea capacitatii financiare a ONG-urilor din Romania” finantat prin Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe si implementat de FDSC. In cadrul Proiectului Parlamentul Tinerilor , finantat prin Programul “ Parteneriat cu societatea civila” al Camerei Deputatilor, am fost reprezentati de doi elevi. Fosta noastra eleva, Raluca Voicu , a participat la lucrarile Parlamentului Tinerilor si apoi la lucrarile Parlamentului European . Elevul Alexandru Florin Sinca a participat la lucrarile Parlamentului Tinerilor, precum si la alte evenimente  internationale : reuniunea absolventilor Institutului Transatlantic Benjamin Franklin “BFTF Alumni 06”- 2- 23 iulie, Danemarca si conferinta “ Waves of Democracy”, desfasurata in Rhodos, Grecia, in perioada 23 septembrie- 4 octombrie.
Profesor Mihaela Paduraru , a devenit multiplicator national pentru Programul Tineret in Actiune, contribuind la diseminarea informatiilor cu privire la acest program european .
Proiectul:“ Tineri pentru tineri, prin proiecte, pentru comunitate”, se deruleaza in cadrul Proiectului european :” Children and Youth as Builders of Civil Society in Romania” si  a primit finantare in valoare de 1000 Euro, in cadrul programului Matra al Guvernului Olandei.
Proiectul: ” Pro-mediu: prin scoala, pentru comunitate”, s-a derulat in iunie-decembrie, 2007, si a fost sustinut financiar cu suma de 27.400, 00 RON prin Programul de Granturi pentru Dezvoltare Scolara al MECT.  Din cele 2419 aplicatii depuse, MECT finanteaza 500 de proiecte, proiectul nostru fiind al 70-lea in ordinea punctajului obtinut. De asemenea, derulam Proiectul Agenda EU/RO-coordonator prof. Elena Nicolaescu. Agenda EU/Ro este principalul material didactic intr-un proiect desfasurat in 27 de tari si care vizeaza educatia formala si nonformala a tinerilor.
 Scoala a dezvoltat si in acest an diverse parteneriate si a derulat programe foarte diverse: Proiectul “Educatie pentru viata de familie”, desfasurat in parteneriat cu Fundatia Tineri pentru Tineri, Programul ECDL( European Computer Driving License) ,Programul Junior Achievement,
Programul Corpul Pacii, prin care s-a asigurat prezenta, in scoala, a unui vorbitor nativ de limba engleza , din SUA , Programul Eco-Teen-2006-2007, derulat in parteneriat cu Asociatia EST Bucuresti, Programul “ Ai grija de sanatatea ta!”, in partneriat cu ANTFCR , etc.
Liceul a derulat Programul Oracle , in cadrul caruia, elevii clasei a XI a A au promovat examenul pentru obtinerea certificatului international Oracle, pe baza acordului semnat intre MECT si Academia Oracle, profesroul indrumator fiind, Mihaela Paduraru, formator national .
La faza faza nationala a olimpiadei de limba italiana, gratie pregatirii deosebite oferite de prof. Alina Serban, au obtinut doua premii I :Bacioiu Ioana –clasa a IX a G si Catana Gabriela –clasa a XI a G. Eleva Secareanu Aura din clasa a XII a G a obtinut premiul III.
Liceul Teoretic Nicolae Titulescu, a trecut in iulie, proba bacalaureatului pe prima pozitie in judet, cu un procent de promovabilitate de 100%.
Scoala nostra a organizat editia I si II a Concursului Judetean de Creatie Literara „Ion Ruset , concurs care s-a bucurat de prezenta domnului Nicolae Prelipceanu, directorul revistei „Viata Romaneasca” ca presedinte al juriului. Concursul si-a propus ca obiectiv stimularea si promovarea potentialului creator al liceenilor cu aptitudini literare , incurajarea opiniilor elevilor privind fenomenul cultural dambovitean si national , formarea spiritului critic si analitic , necesar in aprecierea unor creatii literare si dezvoltarea interesului pentru literatura .
Am beneficiat de 300000 RON pentru reabilitarea tamplariei intregului spatiu scolar precum si refacerea sitemului de incalzire centrala
Ne-am simţit obligaţi faţă de cei dinaintea noastră să certificăm şi să consolidăm numele acestei instituţii, si impreuna, elevi si profesori am adugat noi succese la atât de frumoasa istorie a liceului devenit in acest an, Colegiul National Nicolae Titulescu.
Mulţumim tuturor colegilor noştri, actuali sau foşti profesori şi elevilor noştri dragi , cu care ne-am bucurat împreună de atât de multe şi diverse succese. Mulţumim Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmboviţa, Primăriei oraşului Pucioasa, părinţilor, partenerilor noştri locali, naţionali sau europeni, pentru foarte buna colaborare.
 
 
 
Director, Daniela Mircea
Director adjunct, Mihaela Diaconescu

UNIREA PRINCIPATELOR

UNIREA PRINCIPATELOR

Unirea Principatelor a fost marcata si la Colegiul National “Nicolae Titulescu” din Pucioasa printr-o activitate ce s-a dorit sa fie nu numai o rememorare a unor momente istorice , dar si un omagiu adus inaintasilor nostri ale caror fapte si devotament au reprezentat o piatra de temelie la crearea identitatii nationale.
Unirea de la 1859 a reprezentat primul pas pe drumul constituirii statului national roman modern. Generatia pasoptista, inspirata de idealurile romantismului revolutionar de secol XIX , s-a angajat intr-n vast proces de transformare politica si socio-economica in principatele romane , menit a-i aduce pe romani in randul natiunilor moderne ale Europei.
Formarea unui stat national era un pas fundamental in modernizarea si “europenizarea” societatii romanesti. Dubla alegere a lui Cuza in ianuarie 1859 a reprezentat fundamentul politic si institutional al acestui proces. Realizata intr-un context international extrem de complicat , Unirea Principatelor , rezultat al unei politici a “faptului implinit”, a fost dusa mai departe de catre Cuza prin aprofundarea reformelor si desavarsirea unirii institutionale a celor doua tari romane.
In debutul manifestarii a fost prezentat  filmul documentar “Unirea Principatelor Romane la 1859” , apoi mai multi elevi de la clasele a X a au adus in memoria noastra , prin prezentari power point , realizate intr-o viziune personala , mari personalitati ale acestui moment istoric : Alexandru Ioan Cuza , Mihail Kogalniceanu , C.A. Rosetti si Vasile Boerescu.
Manifestarea s-a incheiat cu un concurs, dotat  cu premii in diplome si carti,   pe tema Unirii Principatelor, la care au participat cinci echipaje de la clasele a X a, concurs castigat de echipajul clasei a X a A ( Andreea Oproiu si Razvan Chiţu ) concurs ce i-a antrenat nu numai pe participanti , dar si pe toti colegii lor prezenti la aceasta activitate.
De organizarea tuturor momentelor acestei activitati , onorata de prezenta Primarului orasului Pucioasa , domnul Mircea Simion , s-au ocupat profesorii de istorie Gheorghe Stănescu, Cezar Stanciu, Maria Stănescu, precum si consilierul educativ prof. Simona Abramescu..
Colegiul National “Nicolae Titulescu” si-a propus sa marcheze si alte momente importante din istoria poporului nostru, in dorinta de a aduce mai aproape de tineri faptele inaintasilor lor si de ai constientiza ca numai asa ne putem pastra identitatea si valorile nationale.
Europa unita este o Europa a nationalitatilor si culturilor unite . Identitatea nationala nu contravine unificarii europene, ci este o componenta a acesteia. Pentru a fi cu adevarat parte a Europei, este foarte important sa ne amintim mereu cine suntem si ce loc ocupam pe continent.
Sarbatorirea zilei de 24 ianuarie , ca si a altor evenimente istorice, este astfel o ocazie de a ne afirma atat identitatea , cat si apartenenta noastra la valorile Europei.

Vizita pregatitoare

Vizita pregatitoare

In perioada 19-25.01.2007, am beneficiat de o vizita pregatitoare in Italia, in cadrul Programului de “ Invatare pe tot parcursul vietii” ( Lifelong Learning), componenta Comenius.  Vizita pregatitoare a fost acordata de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP) si finantata de catre Comisia Europeana, pentru a pune bazele unui viitor proiect de tip multilateral sau bilateral.
Vizita pregatitoare permite viitorilor parteneri sa se intalneasca pentru a defini tema, obiectivele, activitatile si modalitatea de lucru in viitorul proiect, rolul, responsabilitatile si sarcinile pe care le va avea de indeplinit fiecare institutie partenera in proiect,  planul de lucru si modalitatile de monitorizare, evaluare a progresului proiectului si de diseminare a rezultatelor acestuia. Vizita pregatitoare se finalizeaza cu completarea  impreuna a formularului  de candidatura pentru solicitarea finantarii.
In cazul meu, vizita a fost gazduita de Istituto Professionale di Stato per Servizi Albergieri e della Ristorazione “ F. Buscemi” din San Benedetto del Tronto, Italia, o statiune turistica aflata pe malul Marii Adriatice.  Proiectul multilateral pe care l-am elaborat in cursul acestei deplasari, se numeste" Better Health, Better Behavior, Better Grades" si, daca va fi aprobat de Agentiile Nationale , va fi dezvoltat, in perioada 2008-2010, de scoli din Germania ( coordonator) , Italia, Portugalia, Ungaria, Slovacia si Romania. Proiectul isi propune , in special, promovarea unui stil de viata sanatos si a cetateniei europene active, prin implicarea elevilor ca si consilieri pentru egali, promotori si organizatori de evenimente. Proiectul include un numar important de mobilitati adresate profesorilor si elevilor si se va finaliza  cu participarea a 10-12 elevi din fiecare scoala partenera la ultimul miting din proiect, gazduit de scoala din Italia. Acest ultim eveniment va permite finalizarea produselor finale si elaborarea unui poster “ Healthy School 2010” , modelul de scoala sanatoasa in care cred toti partenerii si pe care il vom promova si dupa finalizarea proiectului.
Proiectele subsumate acţiunii Comenius din cadrul Programului Lifelong Learning , ca si celelate actiuni ale scolii , care au presupus contacte internationale , la nivel de persoane sau la nivel de institutie, facilitează schimbul de bune practici educaţionale pentru şcoala noastra , contribuind în acest fel la dezvoltarea capacităţii instituţiei de a oferi servicii educaţionale la standarde europene .
In final as dori sa multumesc colegei mele Daniela Mircea, directorul Colegiului National Nicolae Titulescu pentru deschidere si pentru sprijinul acordat in promovarea proiectelor europene si , nu in ultimul rand, doamnei inspector Cristina Groza, pentru excelenta coordonare a cadrelor didactice  din judetul Dambovita in sensul dezvoltarii dimensiunii europene .
Mihaela Diaconescu, director adjunct

Sub semnul lui Eminescu

 
MOTTO
“ Numai poetul ,
Ca pasari ce zboara
Deasupra valurilor,
 Trece peste nemarginirea timpului...”
 (Mihai Eminescu–“Numai poetul”)

La fiecare mijloc de ianuarie , Eminescu se naste din nou si , cu el deodata , ne nastem si noi daruindu-ne POEZIEI , mai buni , mai curati , mai nobili , mai frumosi decat in oricare alta zi... Si , asemenea , in fiecare miez de ianuarie , natura reinvie pentru a-l putea primi si ocroti : renaste codrul , “imparat slavit de veacuri “ , renasc izvoarele “suspinand “ , “lacul codrilor albastru” isi tremura nuferii galbeni , “luna –asa sfanta si clara” patrunde prin fereastra sufletului ...si , desigur , buciumul , cantecul buciumului , reinvie trimitand in zari vestea cea mare. Toate renasc , amintindu-ne de poet si de ce-nseamna pentru noi darul vietii sale – prea scurta pentru a putea fi masurata , prea fericita pentru a putea fi plansa, prea trista pentru a nu fi egala  cu POEZIA...
Si anul acesta , mereu mai indorurati de rostirea-i vrajita , la Colegiul National “Nicolae Titulescu” , Pucioasa , ne-am adunat sa traim CLIPA egala cu ETERNITATEA , CLIPA numita EMINESCU ... Ne-am adunat , elevi si profesori , sa-i primim lumina binefacatoare si sa-i daruim dragostea noastra necolbuita de trecerea vremii , sa ne impartasim din harul sau si sa-i daruim , printre cautari si suspine , “un vis ferice” , sa ne hranim cu intelepciunea vorbelor sfinte , rupte din traiectoria-i astrala, dar cu grija sa nu-i calcam “nici umbra , nici florile de tei” ( Tudor Arghezi).
... si , fie ca i-am ascultat versurile puse pe muzica ( de la “Atat de frageda” cu formatia Mondial , la Adriana Ausch , la sotii Aldea- Teodorovici , la poetul Cezar Ivanescu , ori la romantele lui Gheorghe Sarac,  muzica a vibrat la fel de inalt ) , fie ca am citit fragmente din proza eminesciana , ori din scrisorile catre Veronica , fie ca am lasat imaginile lunii si ale lacului , ale codrului cu poteci intunecate si izvoare murmurate , sa ne inunde ochii si sufletul , am descoperit frumusetea necuprinsului , caci “ Lumea lui Eminescu este vasta , granitele ei se confunda cu ale Cosmosului .” (Tudor Vianu ).
Si , fiindca Eminescu “ ne-a transformat in mod esential “ , ne-a facut sa ne hranim cu un strop de ETERNITATE , am hotarat sa ramanem sub semnul POETULUI si sa deschidem , tot pe 15 ianuarie , Clubul  “Magia lecturii” – sectiune a proiectului european “ Magia de a citi , puterea de a ne descoperi pe noi insine” , lansat sub deviza “ Citesti pentru tine “ , proiect ce continua traditia colaborarilor bi / multilaterale derulate in ultimii ani intr-o “Scoala europeana”.
Intr-o atmosfera relaxata si intr-un cadru nonconformist , peste 20 de elevi si cativa profesori am inaugurat acest club de lectura care va avea intruniri lunare si , de fiecare data , ca “tema” trei-patru lecturi comune. Prima “tema” a insumat ( cum se putea altfel ?...) volumul de corespondenta Eminescu – Veronica Micle , nuvela “ Cezara” , dar si “ De ce iubim femeile” – Mircea Cartarescu si “Un veac de singuratate “ – Gabriel Garcia Marquez .
Participantii la discutie au emis opinii personale , si-au argumentat punctele de vedere in maniera originala , fiecare tinand sa sublinieze ce si de ce l-a impresionat. Fara pretentii de critica elaborata , ci doar cu suflet si cu sensibilitate , am avut un schimb de idei benefic pentru toata lumea.
La mijloc de ianuarie , ne-am simtit si noi “Ca pasari ce zboara / Deasupra valurilor ...” si am trecut , visatori si frumosi , peste  “nemarginirea timpului”...
 
 
           Prof. Sorina STAN

ECDL

Scoala este centru acreditat ECDL (European Driving Computer License);  elevii, profesorii, alti membrii ai comunitatii locale  pot accesa certificatul european de conducere a calculatorului;  

Oracle

In Colegiu se deruleaza Programul Oracle,  in parteneriat cu Academia Americana Oracle si MECT ; programul se finalizeaza cu certificat de initiere in modelarea si programarea bazelor de date , eliberat de Oracle Romania si MECT. Orele si examenele se desfasoara on-line, in baza de date Oracle 

Concurs de creatie literara

Concursul Ion Ruset
In ianuarie 2007 , Liceul Teoretic “Nicolae Titulescu”, Pucioasa, a organizat prima editie a Concursului Judeţean de Creaţie Literară “Ion Ruşeţ”.

Concursul si-a propus ca obiectiv stimularea si promovarea potentialului creator al liceenilor cu aptitudini literare , incurajarea opiniilor elevilor privind fenomenul cultural dambovitean si national , formarea spiritului critic si analitic , necesar in aprecierea unor creatii literare si dezvoltarea interesului pentru literatura . Purtand numele fostului profesor al liceului din Pucioasa, om de o inalta eruditie , poet sensibil , apreciat de toti cei care l-au cunoscut, acest concurs s-a bucurat de prezenta unui juriu valoros si competent . Juriul , prezidat de domnul Nicolae Prelipceanu , scriitor , directorul revistei “ Viata Romaneasca”, a fost format din: Nicolae Neagu , scriitor , Gaesti, vicepresedinte , Doru Mares, critic de teatru, traducator , Lucian Grigorescu , scriitor , ziarist , Stefan Ion Ghilimescu , scriitor, DJPCCPCN , Dambovita , Marin Neagu, profesor, CN “Ienachita Vacarescu” , Targoviste, Mircea Petrescu , profesor, Liceul Teoretic “I.H. Radulescu” , Targoviste , Nicolae Purghel , profesor , Liceul Teoretic “Nicolae Titulescu” , Pucioasa .

In competitie au intrat 43 de lucrari , la toate cele patru sectiuni , poezie , proza, eseu si dramaturgie. Rezultatele au fost urmatoarele :

MARELE PREMIU “ION RUŞEŢ” – Andreea Oprea , CN “Ienachita Vacarescu”, Targoviste ;

PREMIUL SPECIAL PENTRU INTERPRETARE CRITICĂ – Aurora Toma , Liceul Teoretic “ Nicolae Titulescu” , Pucioasa;

SECTIUNEA POEZIE :
Premiul I – Miruna Voican , CN “ Ienachita Vacarescu “ , Targoviste ;
Premiul II - Sanziana–Stefana Draganescu, CN “Ienachita Vacarescu “ , Targoviste;
Premiul III si Mentiune nu s-au acordat la aceasta sectiune.

SECTIUNEA PROZA :
Premiul I – Andrei- Radu Marinescu , CN “ Ienachita Vacarescu” , Targoviste ;
Premiul II - Sanziana–Stefana Draganescu, CN “Ienachita Vacarescu” , Targoviste ;
Premiul III – Aurora Toma , Liceul Teoretic “Nicolae Titulescu” , Pucioasa ;
Mentiune – Mihaela –Alexandra Mateescu , Liceul Teoretic “I. C Vissarion “ , Titu.

SECTIUNEA ESEU :
Premiul I – Rucsandra Rizescu , Grup Scolar Industrial “Aurel Rainu”, Fieni;
Premiul II - Dorian Dron , Liceul Teoretic “Nicolae Titulescu” , Pucioasa ;
Premiul III – Luiza-Elena Dragut , Liceul Teoretic “Nicolae Titulescu” , Pucioasa ;
Mentiune _ Mihai Moraru , Liceul Teoretic “I.H. Radulescu” , Targoviste .

SECTIUNEA DRAMATURGIE :
Premiul I - Aurora Toma , Liceul Teoretic “Nicolae Titulescu” , Pucioasa ;
Premiile II , III si Mentiune nu s-au acordat.

In noiembrie 2007 s-a organizat a II a editie a concursului , cu doua sectiuni noi , grafica si traduceri, si peste 60 de lucrari participante .

Rezultatele au fost urmatoarele :

MARELE PREMIU “ION RUŞEŢ” – Maria Rucsandra RIZESCU , Grup Scolar Industrial “Aurel Rainu “ , Fieni

PREMIUL SPECIAL PENTRU INTERPRETARE CRITICA –Cătălina TOMA , Colegiul National “Nicolae Titulescu” , Pucioasa

SECTIUNEA POEZIE :
Premiul I – Miruna VOICAN , Colegiul National “Ienachita Vacarescu” , Targoviste
Premiul II – Andreea OPREA , Colegiul National “Ienachita Vacarescu” , Targoviste
Premiul III – Gabriela Oana BUCUR , Colegiul National “Vladimir Streinu “ , Gaesti
Mentiune : Andreea Nicoleta NICOLAE , Colegiul National “Nicolae Titulescu” , Pucioasa

SECTIUNEA PROZA :
Premiul I – Radu MARINESCU , Colegiul National “Ienachita Vacarescu” , Targoviste
Premiul II – Ionela Roxana BADEA, Colegiul National “Nicolae Titulescu” , Pucioasa
Premiul III – Cătălina TOMA , Colegiul National “Nicolae Titulescu” , Pucioasa
Mentiune – Elena MUTU , Colegiul National “Vladimir Streinu “ , Gaesti

SECTIUNEA ESEU :
Premiul I –
Premiul II - Ruxandra Georgiana PASCU , Colegiul National “Ienachita Vacarescu” , Targoviste
Premiul III – Alexandru BRATU , Colegiul National “Nicolae Titulescu” , Pucioasa
Mentiune – Zoe Larisa BĂDOIU , Colegiul National “Nicolae Titulescu” , Pucioasa

SECTIUNEA DRAMATURGIE
Premiul I - Ruxandra Georgiana PASCU , Colegiul National “Ienachita Vacarescu” , Targoviste
Premiile II - Cătălina TOMA , Colegiul National “Nicolae Titulescu” , Pucioasa
Premiul III : -
Mentiune :-

SECTIUNEA TRADUCERI :

LIMBA FRANCEZA :
Premiul I – Theona Gabriela SIMION , Colegiul National “Nicolae Titulescu” , Pucioasa
Premiul II – Oana Gabriela BUCUR , Colegiul National “Vladimir Streinu “ , Gaesti
Premiul III - Elena MUTU , Colegiul National “Vladimir Streinu “ , Gaesti
Mentiune – Oana Alina VOICU , Colegiul National
“Vladimir Streinu “ , Gaesti

LIMBA ITALIANA :
Premiul I -
Premiul II : Alexandra Bianca AMUZA , Colegiul National “Nicolae Titulescu” , Pucioasa
Premiul III –
Mentiune: -


LIMBA GERMANA :
Premiul I : - Teodora SCARLATESCU , Colegiul National “Ienachita Vacarescu” , Targoviste
Premiul II :-
Premiul III : -
Mentiune : -

LIMBA ENGLEZA :
Premiul I : -
Premiul II : - Vladimir POPA , Colegiul National “Vladimir Streinu “ , Gaesti
Premiul III : - Andreea Iuliana ILIE , Colegiul National
“Nicolae Titulescu” , Pucioasa
Mentiune : -

SECTIUNEA GRAFICA :
Premiul I : – Mădălina STOIAN , Liceul de Arte “Balasa Doamna” , Targoviste
Premiul II : - Alexandra EFTIMIE , Colegiul National “Nicolae Titulescu” , Pucioasa
Premiul III : - Cătălin GROSU , Liceul de Arte “Balasa
Doamna” , Targoviste
Mentiune : - Theona Gabriela SIMION , Colegiul National “Nicolae Titulescu” , Pucioasa
- Robert CIOBANU , Liceul de Arte “Balasa Doamna” , Targoviste
- Ana- Maria Francesca PETRESCU , Liceul de Arte “Balasa Doamna” , Targoviste

PREMIUL “ NEGHINIŢĂ MANOLESCU “ AL EDITURII “PILDNER & PILDNER “ - Maria Rucsandra RIZESCU , Grup Scolar Industrial “Aurel Rainu “ , Fieni.