Sub semnul lui Eminescu

 
MOTTO
“ Numai poetul ,
Ca pasari ce zboara
Deasupra valurilor,
 Trece peste nemarginirea timpului...”
 (Mihai Eminescu–“Numai poetul”)

La fiecare mijloc de ianuarie , Eminescu se naste din nou si , cu el deodata , ne nastem si noi daruindu-ne POEZIEI , mai buni , mai curati , mai nobili , mai frumosi decat in oricare alta zi... Si , asemenea , in fiecare miez de ianuarie , natura reinvie pentru a-l putea primi si ocroti : renaste codrul , “imparat slavit de veacuri “ , renasc izvoarele “suspinand “ , “lacul codrilor albastru” isi tremura nuferii galbeni , “luna –asa sfanta si clara” patrunde prin fereastra sufletului ...si , desigur , buciumul , cantecul buciumului , reinvie trimitand in zari vestea cea mare. Toate renasc , amintindu-ne de poet si de ce-nseamna pentru noi darul vietii sale – prea scurta pentru a putea fi masurata , prea fericita pentru a putea fi plansa, prea trista pentru a nu fi egala  cu POEZIA...
Si anul acesta , mereu mai indorurati de rostirea-i vrajita , la Colegiul National “Nicolae Titulescu” , Pucioasa , ne-am adunat sa traim CLIPA egala cu ETERNITATEA , CLIPA numita EMINESCU ... Ne-am adunat , elevi si profesori , sa-i primim lumina binefacatoare si sa-i daruim dragostea noastra necolbuita de trecerea vremii , sa ne impartasim din harul sau si sa-i daruim , printre cautari si suspine , “un vis ferice” , sa ne hranim cu intelepciunea vorbelor sfinte , rupte din traiectoria-i astrala, dar cu grija sa nu-i calcam “nici umbra , nici florile de tei” ( Tudor Arghezi).
... si , fie ca i-am ascultat versurile puse pe muzica ( de la “Atat de frageda” cu formatia Mondial , la Adriana Ausch , la sotii Aldea- Teodorovici , la poetul Cezar Ivanescu , ori la romantele lui Gheorghe Sarac,  muzica a vibrat la fel de inalt ) , fie ca am citit fragmente din proza eminesciana , ori din scrisorile catre Veronica , fie ca am lasat imaginile lunii si ale lacului , ale codrului cu poteci intunecate si izvoare murmurate , sa ne inunde ochii si sufletul , am descoperit frumusetea necuprinsului , caci “ Lumea lui Eminescu este vasta , granitele ei se confunda cu ale Cosmosului .” (Tudor Vianu ).
Si , fiindca Eminescu “ ne-a transformat in mod esential “ , ne-a facut sa ne hranim cu un strop de ETERNITATE , am hotarat sa ramanem sub semnul POETULUI si sa deschidem , tot pe 15 ianuarie , Clubul  “Magia lecturii” – sectiune a proiectului european “ Magia de a citi , puterea de a ne descoperi pe noi insine” , lansat sub deviza “ Citesti pentru tine “ , proiect ce continua traditia colaborarilor bi / multilaterale derulate in ultimii ani intr-o “Scoala europeana”.
Intr-o atmosfera relaxata si intr-un cadru nonconformist , peste 20 de elevi si cativa profesori am inaugurat acest club de lectura care va avea intruniri lunare si , de fiecare data , ca “tema” trei-patru lecturi comune. Prima “tema” a insumat ( cum se putea altfel ?...) volumul de corespondenta Eminescu – Veronica Micle , nuvela “ Cezara” , dar si “ De ce iubim femeile” – Mircea Cartarescu si “Un veac de singuratate “ – Gabriel Garcia Marquez .
Participantii la discutie au emis opinii personale , si-au argumentat punctele de vedere in maniera originala , fiecare tinand sa sublinieze ce si de ce l-a impresionat. Fara pretentii de critica elaborata , ci doar cu suflet si cu sensibilitate , am avut un schimb de idei benefic pentru toata lumea.
La mijloc de ianuarie , ne-am simtit si noi “Ca pasari ce zboara / Deasupra valurilor ...” si am trecut , visatori si frumosi , peste  “nemarginirea timpului”...
 
 
           Prof. Sorina STAN