UNIREA PRINCIPATELOR
Unirea Principatelor a fost marcata si la Colegiul National “Nicolae Titulescu” din Pucioasa printr-o activitate ce s-a dorit sa fie nu numai o rememorare a unor momente istorice , dar si un omagiu adus inaintasilor nostri ale caror fapte si devotament au reprezentat o piatra de temelie la crearea identitatii nationale.
Unirea de la 1859 a reprezentat primul pas pe drumul constituirii statului national roman modern. Generatia pasoptista, inspirata de idealurile romantismului revolutionar de secol XIX , s-a angajat intr-n vast proces de transformare politica si socio-economica in principatele romane , menit a-i aduce pe romani in randul natiunilor moderne ale Europei.
Formarea unui stat national era un pas fundamental in modernizarea si “europenizarea” societatii romanesti. Dubla alegere a lui Cuza in ianuarie 1859 a reprezentat fundamentul politic si institutional al acestui proces. Realizata intr-un context international extrem de complicat , Unirea Principatelor , rezultat al unei politici a “faptului implinit”, a fost dusa mai departe de catre Cuza prin aprofundarea reformelor si desavarsirea unirii institutionale a celor doua tari romane.
In debutul manifestarii a fost prezentat filmul documentar “Unirea Principatelor Romane la 1859” , apoi mai multi elevi de la clasele a X a au adus in memoria noastra , prin prezentari power point , realizate intr-o viziune personala , mari personalitati ale acestui moment istoric : Alexandru Ioan Cuza , Mihail Kogalniceanu , C.A. Rosetti si Vasile Boerescu.
Manifestarea s-a incheiat cu un concurs, dotat cu premii in diplome si carti, pe tema Unirii Principatelor, la care au participat cinci echipaje de la clasele a X a, concurs castigat de echipajul clasei a X a A ( Andreea Oproiu si Razvan Chiţu ) concurs ce i-a antrenat nu numai pe participanti , dar si pe toti colegii lor prezenti la aceasta activitate.
De organizarea tuturor momentelor acestei activitati , onorata de prezenta Primarului orasului Pucioasa , domnul Mircea Simion , s-au ocupat profesorii de istorie Gheorghe Stănescu, Cezar Stanciu, Maria Stănescu, precum si consilierul educativ prof. Simona Abramescu..
Colegiul National “Nicolae Titulescu” si-a propus sa marcheze si alte momente importante din istoria poporului nostru, in dorinta de a aduce mai aproape de tineri faptele inaintasilor lor si de ai constientiza ca numai asa ne putem pastra identitatea si valorile nationale.
Europa unita este o Europa a nationalitatilor si culturilor unite . Identitatea nationala nu contravine unificarii europene, ci este o componenta a acesteia. Pentru a fi cu adevarat parte a Europei, este foarte important sa ne amintim mereu cine suntem si ce loc ocupam pe continent.
Sarbatorirea zilei de 24 ianuarie , ca si a altor evenimente istorice, este astfel o ocazie de a ne afirma atat identitatea , cat si apartenenta noastra la valorile Europei.